Het eerste Duurzaamheidscafé is een feit; de eerste Goed Groen Groei | Katwijk-labels 2018 zijn uitgereikt

Tijdens het Duurzaamheidscafé op vrijdag 2 februari 2018 bij Bakker van Maanen werd er weer een vijftal Goed Groen Groei | Katwijk-labels uitgereikt. Gastheren Johan van Maanen (Bakker van Maanen) en Ivo Vittali (voorzitter Stichting 20Duurzaam20) openden de avond. Na de opening en inspiratiefilms van enkele duurzame ondernemers binnen de gemeente Katwijk kwamen interessante discussies op gang tijdens het ronde tafel gesprek. Vrijwel alle 15 labelhouders en onder andere een vertegenwoordiging van de KBM Groep en De Raad Vastgoed waren aanwezig.
 
Wethouder Jacco Knape en Ivo Vittali, mede namens Katwijk Marketing, reikten de nieuwe G3-labels uit aan vijf duurzame Katwijkse ondernemers. De nieuwe labelhouders blinken allen op hun eigen manier uit op het gebied van duurzaam ondernemen. Het aantal Goed Groen Groei | Katwijk-labels staat met de nieuwkomers Haasnoot Bruggen, Dunavie, Brasserie Buitenhuis, De Wit Totaal E-Techniek en Heemskerk fresh & easy inmiddels op 15.
 
1. Haasnoot Bruggen
 
Haasnoot Bruggen is een Katwijks familiebedrijf, dat heel Nederland als verzorgingsgebied heeft met innovatieve bruggen. Zij zijn koploper op het gebied van duurzaamheid. Met 1.000 zonnepanelen op hun dak en door het toepassen van een aantal aan technische oplossingen produceren en plaatsen zij hun bruggen CO2 neutraal. Zij hebben veel persoonlijke aandacht voor hun medewerkers en zijn maatschappelijk betrokken. Haasnoot Bruggen staat niet stil bij wat zij bereikt hebben, maar is trendsetter en denkt continue verder, met oog voor mens, maatschappij en milieu. Een bedrijf waar Katwijk trots op mag zijn.
 
haasnoot bruggen
 
2. Dunavie
 
Dunavie beheert als enige woningcorporatie in Katwijk 7.400 woningen. Als stichting is maatschappelijke betrokkenheid hun bestaansrecht; zij helpen Katwijk bij het doorvoeren van hun huisvestingsbeleid. Op het gebied van duurzaamheid kan Dunavie terecht als een aanjager en koploper gezien worden. Zij helpen niet alleen bij de verduurzaming van de woningvoorraad, maar ondersteunen actief onderzoek naar duurzame innovaties – zoals smart polder en gasloos bouwen. Ook werken zij aan de bewustwording bij hun huurders. In hun bedrijfsvoering zetten zij zelf steeds meer in op duurzaamheid door zelf energie op te wekken en te besparen, maar ook door bijv. elektrische scooters voor de medewerkers aan te schaffen. Ze zijn actief betrokken bij de Stichting 20Duurzaam20 en dragen bij aan de leefbaarheid in Katwijk. Op landelijk niveau is Dunavie als woningcorporatie een koploper op het gebied van duurzaamheid en draagt daarmee bij aan een positief imago van Katwijk.
 
3. Brasserie Buitenhuis
 
De Brasserie Buitenhuis aan het Valkenburgse Meer is op circulariteit en duurzaamheid gericht. Het interieur is modern en stijlvol, maar bijna 100% tweedehands. Bij de verbouwing hebben zij zo veel mogelijk materiaal hergebruikt en op energiebesparende maatregelingen gelet. Op de menukaart is een grote variatie aan vegetarische, biologische en/of lokale producten te vinden en zij bieden zelf gezuiverd kraanwater in plaats van flesjes water aan. Door hun initiatieven heeft het recreatiegebied Valkenburgse Meer een nieuwe impuls gekregen, ook de Stoomtrein Katwijk Leiden en de surfschool profiteren van dit innovatieve en sfeervolle gastronomische bedrijf. Brasserie Buitenhuis streeft ernaar nog verder te verduurzamen, besteedt veel aandacht aan hun medewerkers, ondersteunt maatschappelijke goede doelen is daarmee een goed Katwijkse visitekaartje; dat mogelijk ook deuren naar Leiden opent.
 

 
4. De Wit Totaal E-Techniek
 
De Wit Totaal E-Techniek is een elektrotechnisch bedrijf, dat vooral adviseert op het gebied van duurzame installatietechniek voor utiliteitsgebouwen. Door hun advies dragen zij bij aan de bewustwording en aan de verduurzaming in Katwijk en omgeving. In hun eigen bedrijfsvoering zijn zij bezig met het zelf opwekken van energie, energiebesparing en het reduceren van hun afvalstromen. Zij streven ernaar energieneutraal te worden. De Wit Totaal E-Techniek werkt vaak samen met lokale bedrijven en heeft veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers. Zij steunen lokale culturele instellingen en sportverenigingen en dragen door de tevredenheid van hun klanten in de hele regio bij aan een positief imago van Katwijk.
 
5. Heemskerk fresh & easy
 
Heemskerk fresh & easy is een sterk groeiend familiebedrijf en een van de grote producenten van gesneden en gewassen groente, salades en fruit in Nederland. Met steeds nieuwe producten en ideeën dragen zij bij aan gezonde voeding in Nederland en verleiden mensen meer groente en fruit te eten. Door met vaste telers samen te werken, hebben zij invloed op een veilige teelt met minimale pesticiden en een hoge kwaliteit van hun producten. Zij zetten zich ervoor in om hun milieubelasting verder terug te dringen. Door goede isolatie van hun productiehal en door energiebesparende investeringen en maatregelingen is het Heemskerk fresh & easy gelukt om hun elektriciteitsverbruik per verpakking in de laatste 5 jaren met 33% te verlagen en het gasverbruik met 60% terug te dringen. Ook bij hun vrachtwagens investeerden zij in milieuvriendelijke technieken en scholingsprogramma’s, zoals zuinig rijden. Als grote werkgever in Katwijk hebben zij oog voor het welzijn van hun medewerkers. Ook zijn zij een belangrijke partner/sponsor voor evenementen en verenigingen in Katwijk. Heemskerk fresh & easy is een sterke partner voor Katwijk en een goed voorbeeld voor economische groei met aandacht voor mens, milieu en maatschappij.
 

Laatste nieuwsitems: