Goed, Groen, Groei Katwijk

Wie groen doet, doet goed. Steeds meer ondernemers zien in, dat duurzaamheid hen veel voordelen oplevert.
 
Duurzaam ondernemen is namelijk een noodzaak. Daar kan je als rechtgeaarde ondernemer niet meer omheen. Anke Schuettemeyer heeft voor de Stichting 20Duurzaam20 en Katwijk Marketing ‘Goed, Groen, Groei Katwijk’ opgezet, om bedrijven met duurzaamheidsambities in het zonnetje te zetten.
 
Schuettemeyer komt oorspronkelijk uit Duitsland en misschien is het daarom wel, dat haar inzet een belangrijke bijdrage levert aan een duurzamer Katwijk. Ze vertelt, hoe het allemaal begon. “Regelmatig krijg ik bezoek uit Duitsland en dan vroegen ze mij, waar ze gezond en biologisch konden eten. Ook hier in de supermarkten was enkele jaren terug nog weinig aan biologische of lokale producten te vinden. De bewustwording voor duurzaamheid begon in Duitsland al veel eerder.” Schuettemeyer, die in Duitsland al 15 jaar werkzaam was op het gebied van duurzaamheid zag het als haar taak, bestaande duurzame bedrijven zichtbaar te maken en daarmee andere bedrijven te motiveren ook met oog voor milieu en maatschappij te ondernemen.
 
Groei
Ze legde haar plannen voor aan de Stichting 20Duurzaam20 en Katwijk Marketing en kreeg enthousiaste reacties. Zo ontstond het idee voor het duurzaamheidslabel ‘Goed, Groen, Groei Katwijk’. Anke Schuettemeyer lacht: “Oorspronkelijk had ik alleen de term ‘Goed & Groen’ bedacht, maar Katwijk Marketing wilde er ‘Groei’ aan toevoegen om er de ontwikkelingen van het bedrijfsleven mee aan te geven.” Ze kan zich daar helemaal in vinden, want bij duurzaamheid draait het om veel meer, dan alleen energiebesparende maatregelen.
 
Imago
“Voor mij is duurzaamheid een samenspel van economische, ecologische en sociale aspecten. Het gaat niet alleen over het plaatsen van zonnepanelen, energiebesparing en geld verdienen. Het is ook zorgen voor de medewerkers, steunen van lokale initiatieven of goede doelen, zorgen voor een goed imago van Katwijk en dat de buren geen last van jou hebben. Pas als er een balans is tussen al die aspecten, is het duurzaam. Alleen veel geld besteden aan ecologische producten, zonder dat het voor je bedrijf winstgevend is of de maatschappij wat oplevert, is niet duurzaam.”
 
Duurzaamheidsstappen
In opdracht van Stichting 20Duurzaam20 en Katwijk Marketing ging Schuettemeyer aan de slag en praatte met veel Katwijkse ondernemers, die positief staan tegenover duurzaamheidsmaatregelen en/of veel teruggeven aan de maatschappij. Wie zich hier goed voor inzet, krijgt het label ‘Goed, Groen, Groei Katwijk’ uitgereikt. Dan kan het soms ook om een verzameling van kleine duurzaamheidsstappen gaan. Een horecabedrijf, dat er voor kiest om geen Spa Blauw meer te schenken, maar juist kraanwater uit de duinen. Of ledlampen plaatsen in plaats van de energie slurpende gloeilampen. Maar hieronder wordt ook verstaan het steunen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dan wel mensen met een beperking en het sponsoren van evenementen of inrichtingen in Katwijk. Ook bedrijven, die ingrijpender maatregelen hebben genomen, zoals het bekijken hoe huurwoningen energiezuiniger kunnen worden gemaakt, hebben het keurmerk al gekregen.
 
Rijksoverheid
Ondertussen zijn er 15 labelhouders, komen dit najaar er waarschijnlijk weer 10 bij en hoopt men binnen twee jaar vijftig bedrijven te hebben, die aangesloten zijn bij ‘Goed, Groen, Groei Katwijk’. In feite is het in het belang van de bedrijven zelf, want over een paar jaar worden ze vanuit de Rijksoverheid geconfronteerd met nieuwe wetten, die duurzaamheidsmaatregelen noodzakelijk maken. Schuettemeyer tipt: “Je kunt beter nu al beginnen, dan over een paar jaar geconfronteerd worden met een enorme kostenpost.”
 
Maatschappij
U, de lezer van dit artikel, kunt ook helpen Katwijk duurzamer te maken. Door op te letten, welke ondernemingen het ‘Goed, Groen, Groei Katwijk’ label hebben. En juist bij deze bedrijven producten te kopen of van hun diensten gebruik te maken. Zo worden andere ondernemers ook gestimuleerd om duurzaam het juiste te doen. Schuettemeyer besluit: “Ik vind dat we in Katwijk best trots kunnen zijn op de duurzame bedrijven en wat ze teruggeven aan de maatschappij.”
 
(Auteur: Joep Derksen)
 
Foto boven: Anke Schuettemeyer is trots op de duurzame bedrijven

Laatste nieuwsitems: