Duurzaam Indoorvolkstuin een succes

gerardo-van-egmond

Een superidee. Dat is kort gezegd de start van het indoortuinen in een kassencomplex aan de Kanaalpad Noord West langs het Oegstgeester Kanaal. “Een ruimte van circa 3000 vierkante meter is geschikt voor de tuinliefhebber die het gehele jaar rond biologisch verantwoord wil telen op een kaveltje van 6 bij 6,4 meter. Momenteel zijn er 55 tuintjes in onze kas waarop men ieder moment terecht kan”, vertelt eigenaar en initiatiefnemer Gerardo van Egmond.
 
“Op de oude teelgrond in het kassencomplex waar we vooral anjers kweekten, wilde de gemeente in 2004 woningbouw gaan ontwikkelen. Met die vraag werden we in eerste instantie benaderd. Ik liep toen al met de gedachte de kas te innoveren en vroeg de gemeente wat de mogelijkheden waren. Bij de eventuele komst van woningen had dat geen zin. Vier jaar later kreeg ik te horen dat de grond niet nodig was en weer vier later – inmiddels 2012 – kwam het bericht dat woningbouw wederom een optie was.”
Gerardo: “Het investeren in het complex leek geen zin te hebben en het verkrijgen van een vergunning daartoe ontving ik uiteindelijk niet. Toen kwam de vraag bij me op: wat nu?”
 

Biologisch verantwoord telen

“Ik zag in die tijd op TV-West een programma over volkstuintjes en de grote vraag daarnaar in de regio. Dat bracht me op het idee om het concept van volkstuintjes in de kas door te voeren. Ik maakte wat regionale reclame en belegde een informatieavond met als gevolg enige belangstelling voor het idee. Vandaar dat ik zes jaar geleden startte met het concept. Het gehele jaar door kan men hier terecht; beschut, droog en warm.”
 
“Criteria heb ik niet”, zegt Gerardo. “De enige regel die ik stel is: wat bij wet verboden is, mag niet. Daarnaast is het uitgangspunt biologisch verantwoord telen. Men is verder vooral vrij in het doen en laten. Ook de keuze voor een groentetuin, of tuin met sierplanten is aan de ‘huurder’ zelf. Liefhebberij voor tuinieren is een voorwaarde. Kennis delen we en bij vragen is er altijd wel iemand met een passend antwoord. Tenslotte geldt dat kinderen welkom zijn, maar altijd met begeleiding.”
 

Groen-label

“Bijzonder vind ik dat op deze volkstuinen bepaalde ‘tropische’ producten het heel goed doen. Ik denk aan meloenen, druiven en kiwi’s. Ook staan er fraaie fruitbomen naast veel vormen van groenten. Drie jaar geleden ontvingen we het groen-label (van 20Duurzaam20). Dat heeft er mede mee te maken dat we werken met duurzame energievormen, geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken en vanwege verdere duurzame aanpassingen aan het bedrijf. Ook educatief zijn we actief door schoolklassen te ontvangen en rond te leiden.”
Op de vraag of deze bedrijfsvoering renderend is, geeft Gerardo een positieve terugkoppeling. “Wel heb ik nog eigen bloementeelt in de aanpalend gelegen kassen. Maar het is vooral erg leuk vanwege de vele en gezellige contacten in het kassencomplex. We hebben een leuk koffiehoekje waar het heerlijk toeven is in deze kas.”
Voor informatie: www.indoorvolkstuin.com
 

Bron: Duurzaamheidskrant oktober 2019

Laatste nieuwsitems: